Hur tar jag hand om min hund?

För att din hund ska må bra behöver du känna till hundens grundläggande behov och de regler som finns för att ha hand om hundar. Du kan även behöva söka tillstånd från länsstyrelsen om du exempelvis vill starta en verksamhet med hundar eller ha många hundar. Här kan du också läsa om vad som gäller för olika typer av tävlingar med hundar.

Cockerspanieln
Cockerspanieln eller Cocker Spaniel.

Så sköter du din hund

Det är ditt ansvar som hundägare att uppfylla hundens grundläggande behov. Hundar är flockdjur och behöver träffa både människor och andra djur för att må bra. De behöver aktiveras varje dag både fysiskt och mentalt. Om du ska lämna din hund ensam ska du vänja den gradvis vid det. Du ska ta särskild hänsyn till om hunden är ung eller om den visar tecken på oro och obehag när den blir lämnad ensam.

Rasta din hund var 6:e timme

För att hålla din hund frisk måste du förstå dess grundläggande behov och reglerna för skötsel. Som hundägare är det ditt ansvar att tillgodose hundens grundläggande behov, inklusive skydd, vatten, mat och motion. Hundar är sociala djur som behöver interagera med människor och andra hundar för att känna sig lyckliga. Du måste aktivera dem dagligen, både fysiskt och mentalt, för att de ska fungera. Introducera gradvis din hund till att vara ensam. Om hunden är ung eller har visat tecken på oro och obehag tidigare bör du vara extra försiktig.

Alla hundar behöver regelbunden motion och bör vistas utomhus varje dag. Promenera din hund minst en gång i timmen under dagen. Äldre hundar behöver motioneras oftare än valpar. Om din hund tillbringar den mesta tiden inne i huset bör du ta ut den på en kort promenad varje dag så att den får lite frisk luft. 

Sköt om päls, tänder och klor

Det är viktigt att du sköter om hundens päls så det inte blir tovor. Du ska också sköta hundens tänder så den inte får tandsten eller får ont i munnen. Du måste även klippa klorna så de inte blir för långa. Det är viktigt att hålla hundens päls ren så att den inte blir matt. Ta hand om din hunds tandhygien så att den inte får tandsten eller munsår. Du måste också klippa dem så att de inte blir för långa.

Hundvalpar

En valp bör alltid hållas med sin mamma tills den är minst sex månader gammal. Det kan vara skadligt för valparna om de skiljs från sin mamma i tidig ålder. Om du vill ge bort en valp vid åtta veckors ålder ska du se till att den är redo att skiljas från sin mamma. Veterinären måste göra en hälsokontroll innan valpen levereras och avgöra om valpen är lämplig att lämna sin mamma.

Valpar som är redo att lämna sin mamma är vanligtvis inte intresserade av att suga längre. Valpar ska inte gråta när deras mamma inte är där. Om du har möjlighet att hålla dem med andra vuxna under de sista veckorna innan de lämnar sin mamma, bör du definitivt göra det.

Munkorg, el- och stackelhalsband

Du får endast använda munkorgar för tillfälliga ändamål. Om du ska använda munkorg måste du se till att hunden alltid är under ständig uppsikt. Den bör kunna sänka sin kroppstemperatur genom att andas. När en hund väser betyder det att den andas snabbt genom munnen 200-400 gånger per minut. Hundar gör det för att hålla sig svala eftersom de inte kan svettas ut värme.

Labrador.
Labrador.

Sköt om din hund med dessa tips

Se till att din hund får regelbundna kontroller genom att besöka veterinären minst en gång i månaden.

Titta på tassarna för att se om det finns några tecken på sprickor, sår eller ömma tassar.

Klipp hundens naglar regelbundet och vid behov. Vissa hundars naglar behöver klippas varannan till var tredje vecka.

Kontrollera hundens tänder och tandkött för tecken på infektion. Vissa hundar får tandsten tidigt, ibland redan under första levnadsåret. Vänj hunden redan som valp vid att du tittar och håller på med hundens tänder.

Kontrollera att ögonen inte är rinnande eller infekterade.

Kontrollera öronen så att dessa är rena och fria från vax. Lukta även i öronen, en infektion kan nämligen göra att det luktar illa ur örongångarna.

Borsta hundens päls regelbundet, och om den blir smutsig bör du bada den. Använd produkter anpassade för hund.

Håll koll på hundens vikt.

Håll uppsikt över hunden och håll den kopplad nära trafikerade vägar. Då minskar du risken för att den ska bli påkörd.

Håll uppsikt över hunden så att den inte äter något olämpligt och drabbas av maginfektioner.

Ha ett husapotek tillgängligt för första hjälpen.

Vi har rätt produkter för din hunds omvårdnad

I vår nätbutik kan du hitta produkter som hjälper dig att ta hand om din hund. Nedanför kan du se några av våra bästsäljare inom kategorin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *